1. Ik verricht eigen vervoer voor mijn bedrijf, ik heb geen Code 95 nodig.
Bij deze stelling ontstaat vaak verwarring. Code 95 is een toevoeging op het rijbewijs en maakt geen onderscheid tussen ‘eigen vervoer’ of ‘beroepsgoederenvervoer. Dus Code 95 kan ook bij jou van toepassing zijn. De uitzondering hierop is als je af en toe met een lege bus of vrachtauto terug naar de vestiging rijdt. In dit geval heb je geen Code 95 verplichting.
2. Als ik buiten Nederland rijd heb ik geen Code 95 nodig.
Dit is niet het geval. Binnen de EU bestaat de richtlijn Vakbekwaamheid, waarbij Code 95 verplicht is gesteld. De richtlijn Vakbekwaamheid zijn Europese afspraken en verplichtingen waaraan moet worden voldaan om beroepschauffeur te worden en te blijven.
Wel heeft elk EU-land zijn eigen uitvoeringsmethode en toezicht. In Nederland is het CCV in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu verantwoordelijk voor het toezicht op de uitvoering van de Richtlijn Vakbekwaamheid. Deze richtlijn is ingevoerd om de verkeersveiligheid in Europa te vergroten en dodelijke verkeersongevallen te verkleinen.
3. Ik rij af en toe in een vrachtauto of bus, ik heb geen Code 95 nodig.
Wanneer je met een vrachtauto of bus goederen vervoert op de openbare weg, heb je Code 95 nodig. Het aantal kilometers en uren op jaarbasis heeft hier niets mee te maken.
Bekijk ons basis kwalificatie Code 95 voor meer informatie over deze opleiding.
4. Ik krijg geen boete als ik rij zonder Code 95.
Het rijden zonder Code 95, terwijl je dit wel nodig hebt kan je duur komen te staan. De boete bedraagt ten minste € 800 en je mag niet meer verder rijden.
5. Ik heb voor 10 september 2009 mijn vrachtauto rijbewijs gehaald, ik heb geen Code 95 nascholingsverplichting.
Nee, vrachtautochauffeurs die voor 10 september 2009 hun rijbewijs hebben behaald hebben 7 jaar de tijd om de nascholingsverplichting van Code 95 te voldoen, dus tot 2016. Dit geeft wel problemen bij controle in het buitenland. Daarna moeten zij net als alle andere vrachtautochauffeurs elke 5 jaar de 35 uur nascholingsverplichting voor Code 95 voldoen.
Moet jij je nascholingsverplichting voldoen? Bekijk dan onze cursus Nascholing Code 95.
6. Er zijn geen gevolgen als ik niet aan de nascholingsverplichting heb voldaan.
Chauffeurs die niet binnen 5 jaar de 35 uur nascholingsverplichting hebben voldaan, mogen niet meer beroepsmatig als chauffeur rijden. De Code 95 (vakbekwaamheid) is dan verlopen. Als chauffeur ben je zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van de 35 uur nascholingsverplichting.
7. Ik ben voor 1 juli 1955 geboren, ik heb geen Code 95 nodig.
Nee, deze regelgeving is per 1 juli 2015 komen te vervallen. Je krijgt dan niet meer automatisch bij verlenging van het rijbewijs een Code 95 aanduiding.
8. Ik rij maar maximaal 12 uur per week, ik heb geen Code 95 nodig.
Nee, deze regelgeving is ook per 1 juli 2015 komen te vervallen, het ministerie heeft besloten deze uitzondering in te trekken. Dit betekent dat chauffeurs die incidenteel rijden ook aan de nascholingsplicht moeten voldoen.
9. Ik heb vrijstelling van Code 95, ik hoef dit niet aan te tonen.
Als je onder de vrijstellingen van Code 95 valt moet je dit wel onderweg kunnen aantonen. De bewijslast ligt bij de bestuurder.
10. Ze veranderen vast weer de regelgeving dat iedere chauffeur binnen Europa een Code 95 verplichting heeft vanaf 10 september 2016.
Nee, vanaf 10 september 2016 ben je in overtreding als je Code 95 plichtig bent, en deze niet aangeduid staat op je rijbewijs.
De 35 uur nascholing voor Code 95 is verplicht voor bijna alle chauffeurs. Bij OTC Rijopleidingen kun je terecht voor een gecertificeerde nascholingen van Code 95. Je kunt hierbij zelf kiezen hoe je de nascholing indeelt. Tevens geven wij ook Code 95 e-learning pakketten.
Meer weten over code 95?
Wil je meer weten over de kosten en onze Code 95 pakketten? Bekijk dan de Code 95 pagina of bel 088 177 1200.